Järviluontokeskus

Elämyksiä, seikkailuja, tietoa ja oppimista Tampereen sydämessä

Tampere haluaa jatkossa profiloitua entistä vahvemmin järvenrantakaupungiksi. Ranta-Tampellan rakentuminen, Särkänniemen alueen uudistuminen, Eteläranta ja Hiedanrannan kaupunginosan luominen ovat merkittäviä askelia tähän suuntaan.

Järviluontokeskuksen tavoitteena on olla yksi tämän kehityksen lippulaivoja. Haluamme luoda tamperelaisille yhteisen portin järvelle ja luontoon kaupungin paraatipaikalle Näsijärven äärelle.

Valmistuessaan Järviluontokeskus on ympärivuotinen liikunnan, vesistä nauttimisen, matkailun, vesitiedon ja järviluonto-opetuksen päämaja. Päämääränä on valtakunnallisesti ja kansainvälisesti ainutlaatuinen kokonaisuus, joka tuo merkittävän lisän Tampereen ja Pirkanmaan matkailuvetovoimaan. Puhtaan veden arvostus, järvien suojelu, kestävä kehitys sekä suomalainen cleantech ja vesiosaaminen ovat keskuksen suunnittelun ja kaiken toiminnan pohjana.

Työ on vasta alussa mutta toivotamme kaikki mukaan. Luodaan yhdessä Suomen yhteinen järviluonnon koti Tampereelle!

Osa Särkäniemen elämyskokonaisuutta

Järviluontokeskus on osa Särkänniemen alueen uutta yleissuunnitelmaa. Alla olevassa havainnekuvassa merkittynä keskukselle varattu paikka Mustalahden satama-altaan itälaidalta, käytöstä poistuvan tiekaistan kohdalta. Tavoite on nivoa Järviluontokeskus osaksi Särkänniemen vetovoimaista elämystarjontaa ja täydentää sitä omalla panoksellaan. Samalla keskuksella on erinomainen sijainti järven äärellä, keskustan tuntumassa ja uuden kevyen liikenteen pääväylän varrella.

Arkkitehtikilpailusta inspiraatiota

Ensimmäinen merkittävä askel on yhdessä Tampereen teknillisen yliopiston ja Keskustahankkeen kanssa toteutettava, Järviluontokeskuksen havainnekuvat tuottava arkkitehtikilpailu. Kilpailu käynnistyi 18.1.2017 ja tulokset julkistettiin 26.4.2017.

Kilpailun parhaimmiston upeat työt tarjosivat ensimmäiset visiot ja havainnekuvat millainen rakennus Mustalahteen varatulle paikalle voisi nousta. Tutustu palkittuihin töihin täällä.

Järviluontokeskuksen tekijät

Ekokumppanit Oy vastaa Järviluontokeskuksen valmistelun koordinoinnista projekti. Valmistelutyö toteutetaan laajan ja monialaisen toimijaverkoston kanssa. Keskeisiä yhteistyötahoja ovat Tampereen kaupunki ja Viiden tähden keskusta -kehittämisohjelma, Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry, Särkänniemi Oy, Tampereen Sähkölaitos Oy, Tampereen Vesi, Metsähallituksen Etelä-Suomen Luontopalvelut, Tampereen Luonnontieteellinen Museo sekä Visit Tampere Oy. 

Rahoitusvalmisteluissa lisäksi mukana Pirkanmaan Liitto ja Pirkanmaan ELY-keskus.

Lisätietoja projektista:
Matti Pollari
040 800 7800
matti.pollari@tampere.fi